Endress+Hauser i Hahn-Schickard tworzą spółkę joint venture

Pracownik © Endress+Hauser

Udostępnij:

Zwiększone bezpieczeństwo w produkcji żywności i innych zastosowaniach procesowych jest deklarowanym celem wspólnego przedsięwzięcia Endress+Hauser i Hahn-Schickard. W tym celu obaj partnerzy założyli firmę Endress+Hauser BioSense GmbH z siedzibą we Freiburgu w Niemczech. Celem przedsięwzięcia jest umożliwienie szybkich analiz molekularnych na miejscu w celu wykrycia skażenia bakteryjnego lub wirusowego w wodzie i napojach, modyfikacji genetycznych w żywności lub skażonym mleku.

Dostawca usług badawczo-rozwojowych Hahn-Schickard od wielu lat ściśle współpracuje z wydziałem jednego z uniwersytetów, zajmującym się tematyką inżynierii mikrosystemów, w celu opracowania szybkich testów diagnostycznych, które mogą wykrywać wyjątkowo małe stężenia patogenów zakaźnych za pomocą przenośnych instrumentów. Spółka joint venture ma teraz na celu przeniesienie tej technologii z dziedziny diagnostyki medycznej do zastosowań w procesach przemysłowych i automatyzacji laboratoriów.



Przez pierwsze kilka miesięcy Endress+Hauser BioSense będzie działać w przestrzeniach zlokalizowanych na terenie uczelni i Hahn-Schickard. W przyszłym roku firma przeniesie się do Uniwersyteckiego Centrum Innowacji FRIZ, które obecnie powstaje na terenie kampusu Wydziału Inżynierii. Start-up rozszerzy zatem działalność Endress+Hauser we Freiburgu, gdzie programiści już pracują nad nowymi technologiami czujników, bioczujnikami i rozwiązaniami dla Przemysłu 4.0.

Endress+Hauser BioSense będzie ściśle współpracować z firmą IST Innuscreen GmbH w Berlinie, która jest również częścią grupy Endress+Hauser, przy opracowywaniu sprzętu i metod analiz molekularnych dla środowisk procesowych i laboratoryjnych. IST Innuscreen oferuje szeroką gamę produktów do izolacji kwasów nukleinowych i diagnostyki molekularnej, a między innymi dostarcza zestawy i testy do diagnostyki PCR.

Spółka joint venture jest w 75% własnością Endress+Hauser, a pozostałe 25% należy do Hahn-Schickard. Dyrektorem zarządzającym nowej firmy będzie dr Nicholas Krohn, który posiada dogłębną wiedzę i doświadczenie w dziedzinie analizy żywności. Zespół zarządzający uzupełnią dr Stefan Burger i dr Martin Schulz, dwaj długoletni pracownicy firmy Hahn-Schickard, którzy doktoryzowali się w dziedzinie diagnostyki molekularnej.

Źródło: Endress+Hauser

 

Udostępnij:

Drukuj




elektrotechnik AUTOMATYK online

Czasopismo elektrotechnik AUTOMATYK jest pismem skierowanym do osób zainteresowanych tematyką z zakresu elektrotechniki oraz automatyki przemysłowej. Redakcja online czasopisma porusza na stronie internetowej tematy związane z tymi obszarami – publikuje artykuły techniczne, nowości produktowe, a także inne ciekawe informacje mniej lub bardziej nawiązujące do wspomnianych obszarów.




TOP w kategorii






Chcesz otrzymać nasze czasopismo?
Zamów prenumeratę
Zobacz również